Wednesday, January 25, 2012

GA : I WANT MAKEOVER BLOG by Nanalee

Gadis Si Rama Rama Berceloteh

.....ASSALAMUALAIKUM.....


Nak join GA la ... byk sungguh yg aku join ni ..lepas satu..satu ...huhuu ...lantak la.. aku punya blog, aku punya suka la . amboiii...cantixnya bahasa makcik ni ..... HEEHE...



cantix btol banner die ...nice la ... :)

tag

Contest Blog Paling Ceria + Cute :D by Hana

Gadis Si Rama Rama Berceloteh
.....ASSALAMUALAIKUM.....

Terasa mcm nak join contest lagi la ...ade can ke aku ni ???try try try la .... HEHE
kali ni aku join contest blog paling ceria + cute ..
ceria ke blog aku ni ?cute sgt dh ke ? [tertanya-tanya] ..
korang agk2 ?????? ummm.... dah2 ...cukup2 ..jgn nak beletiaq sgt la cek ain oiiii ......



tag

Tuesday, January 24, 2012

Contest Dialog @ Dafin by Dafinz

Gadis Si Rama Rama Berceloteh
.....ASSALAMUALAIKUM.....


Teringin pula nak join contest .. mcm best je ... ade can ke aku ni .HAHA .... try try try to be best ..
TADA.......... banner sudah melekat di entri ku .... kuwang kuwang kuwang... tak lawak pun .. jgn gelak .. ngee~~~~



korang nak join jugak ???? klik pada banner ye :)

poning jgk nk uat dialog ni .. hurmmm .. pikior pikior ... apo erk ????ummmm
ting..ting..ting.... idea muncul idea muncul .... ninoninonino ....aik ???awt ninonino pulak ni ???
GILA LA AKU ... jgn lyn.jgn lyn ...orang gila ... HAHA


tgk gambar dibawah ...nak buat dialong utk gambar ni la ...mcm menarik je gambar ni ..


-aksi si gadis "entah la dekat mana"-
NIZAN :nak tayang gigi aku yang cantik ni la .. mana tahu dapat buat iklan gigi dekat TV3 ...wah...popular la aku nnti .. terujanya [perasan] ...
AIZZA :mengeliat jap sambil angkat kaki...ngee.....wawaawaa... nantok ...baru bangun tido la katakan ... tapi ayu jugak erk aku buat gaya macam ni .. wowww.....
NIZAN :oiii AIZZA ..ko jgn perasan ayu la ...tengok gigi aku ni ..berkilat tau ..ting..ting...ting.... ko ade ??? takde kn .... huhh......
AIZZA :ADE AKU KESAH !!!!!

oopppss ...hampir telupa dah ...dok pikir dialog sampai lupa nak tag kawan .. HEHE ..
saya tag : wanhazel n cik sofa

Tempahan Background Blog

Gadis Si Rama Rama Berceloteh
.....ASSALAMUALAIKUM.....


Ade adik comel ni mintak ain tlg buatkan background blog untuk dye la ...
adik...dh siap ...ni utk adik tau ... kak buat 7 background utk adik ...adik pilih la ye mana yg suke .. hope suke ye .. :) 
maaf kalau tk comey, tk lawa, tk ok .


http://1.bp.blogspot.com/-dnGVcSYI4QQ/Tx6P9KZzVEI/AAAAAAAAAiM/wHJ7h4EdYos/s1600/1.png

http://2.bp.blogspot.com/-RcGunNdA5mM/Tx6P-Ie5NxI/AAAAAAAAAiU/bWamku7zpA4/s1600/2.png

http://2.bp.blogspot.com/-BLbdGaimSug/Tx6P_BC0-eI/AAAAAAAAAic/qK9veK-68jM/s1600/3.png

http://2.bp.blogspot.com/-4pyK1NGaxBM/Tx6P_2BzCWI/AAAAAAAAAik/l0cuXF0B-Tc/s1600/4.png

http://3.bp.blogspot.com/-CDLK5UfkkKE/Tx6QAvQ6l9I/AAAAAAAAAio/Qt8usWZSD9I/s1600/5.png

http://2.bp.blogspot.com/-lpT858oGwMk/Tx6QBROFl-I/AAAAAAAAAi0/er4LTzihRnc/s1600/6.png

http://1.bp.blogspot.com/-BtfrYAvu_hw/Tx6QCMhXloI/AAAAAAAAAi8/_q_TBJSWCIc/s1600/7.png

pilih la ye ..kalau tk sesuai jgk...bg tau je nk yg mcm mana ye ??? ok ... :))

Sunday, January 22, 2012

Buat Background Blog Macam Aienn

Gadis Si Rama Rama Berceloteh
.....ASSALAMUALAIKUM.....


Ade request dari rakan muka buku la ..

 Nak tahu tak mcm mana cara-caranya ??? jom ikot tuto ni ..

firstly bukak paint ... tau tk apa tu paint ..ala... setiap lappy or note book msti ada kn ... klik start dan cari paint ... 


 ni paint from my lappy .. setengah lappy rasanya lain kot ... tapi fungsinya sama je ..

dah bukak paint ??? ok ... jom start ..

::buat background ada warna

klik untuk nampak lebih jelas

1 ::klik di situ
2:: pilih warna yang korang nak
3:: klik pada ruang kosong tersebut untuk fill ur colour
hasilnya akan jadi macam ni



done ....

nak letak tulisan pulak ???? senang je ..ikot step ni ok .

firstly ::klik pada text .. yang ada huruf A tu ..
then...



1 ::tuliskan apa yang korang nak ..contoh nama korang ....
2 ::pilih warna yang korang suka
3 ::tukar tulisan, size tulisan korang di situ ye ....
ok ....done ..

kalau nak adjust paper tu pun boleh ... adjust je ok ...
tak faham sila tinggalkan pertanyaan anda di kotak komen saya ok ...

^.^ SELAMAT MENCUBA ^.^

Aku Dah Boleh Start Daftar Mengundi???

Gadis Si Rama Rama Berceloteh

.....ASSALAMUALAIKUM.....


Mengundi ??macam mana tu ???? tak pernah la ..
Mak kata dah masuk 21tahun dah boleh daftar mengundi ... Aku dah 21tahun ke ?????
yeeessss..... betul tu ... tapi ikot tahun la ... ikot bulan belum lagi .. huhu




Marilah Mengundi ....
wahhh ...mcm mana tu ek ????? kawan-kawan tahu tak ???apa la rasanya mengundi ni erk ???mcm dupdap dupdap pun ada jugak ni ... hehe .. takot ....... APA LA AKU NI..




apa kacau-kacau ni ... nak mengundi pun tak aman ... aiyooooooooooooo ..... kalau mcm ni ... aku tak daftar mengundi pun tk pe ... buat orang suspen je lorh .. dah la tengah dupdap dupdap ni .. jap g penyepak aku bagi kang .... wahhh ... tunjuk power nampak ko ni ain .... HAHA ...

Mengundi ???? Nak undi yang mana ni ??? tak tahu la ???blur3 ...


nak undi yang ni boleh tak ???? hah ??? pakat sakit jantung la orang yang tengok ni ... TERKEJUT DEN ... hahahaha ..... biasa la .. budak blur yang first time mengundi .... bagi suspen sikit baru gempak ... HAHA .. gempak la sgt ..tak sempat nak buat gempak kene ligan, sampai kene sepak kot ... hahahaha ... GILA PUNYE OLANG ....

aiyoooo ... nak mengundi ada cara-caranya tau kawan-kawan .. jgn main undi je ...pilih la pilihan yang tepat ... ain pun tak nak cakap byk la ..ain pun tak berapa tahu sgt pasal undi mengundi ni ... cukup la ok ....

bye..bye..bye....

Free Background Blog From Gadis Si Rama Rama

Gadis Si Rama Rama Berceloteh
.....ASSALAMUALAIKUM.....


Hye semua .. Hari ni ain nak kongsi free background blog untuk korang .. Ambil la .. Free je .. Tak kene caj ape2 pun .. Khas untuk rakan-rakan ku ...



http://2.bp.blogspot.com/-jkrtGXnrXvI/TxvAe9k3ATI/AAAAAAAAAfE/Adq3ZtfCbHI/s1600/biru+pink.bmp



http://1.bp.blogspot.com/-uJskeuRBYqA/TxvAfWphYTI/AAAAAAAAAfI/TSLIFTbFDJ8/s1600/biru+purple.bmp



http://1.bp.blogspot.com/-FjE5y6v0eG0/TxvAgMrhF8I/AAAAAAAAAfQ/H4Kbe6fNWUY/s1600/biru.bmp



 http://4.bp.blogspot.com/-9fvsSeIqXrA/TxvAg53wQVI/AAAAAAAAAfc/JRhTsrJGQk0/s1600/hijau.bmp



http://2.bp.blogspot.com/-87cSQdpnBXs/TxvAhYAoCCI/AAAAAAAAAfg/Xfu6Xzc_lxw/s1600/hijau2.bmp



 http://3.bp.blogspot.com/-ZR8aZhYc9Xc/TxvAh-WNQsI/AAAAAAAAAfo/mBtRWYc6-W4/s1600/kelabu.bmp



 http://4.bp.blogspot.com/-JhVYi1oPKQA/TxvAiiMK_mI/AAAAAAAAAfw/bHwkb30UD2s/s1600/kuning.bmp



http://3.bp.blogspot.com/-1as1J_3WZbU/TxvAjLDXdoI/AAAAAAAAAf0/uNvm2Gyxgwo/s1600/merah.bmp



 http://1.bp.blogspot.com/-R0nzIFQUTZ4/TxvAjiubGHI/AAAAAAAAAgE/3aud2jsSFes/s1600/pink.bmp



 http://2.bp.blogspot.com/-SoMtQHZPGes/TxvAkkJF1OI/AAAAAAAAAgM/ubx2YHEiw84/s1600/pink2.bmp



http://1.bp.blogspot.com/-16bCJzKesbE/TxvAlp1kLzI/AAAAAAAAAgQ/gNRrH2k7AWM/s1600/purple.bmp



http://4.bp.blogspot.com/-IyjfB_NDtGI/TxvAmJrjhEI/AAAAAAAAAgY/3nj6oCAi8ec/s1600/purple2.bmp



 http://4.bp.blogspot.com/-p8ZglRo4Ob8/TxvAmoRI9nI/AAAAAAAAAgg/3Nk_AOeiqPc/s1600/putih+kelabu.bmp



 http://2.bp.blogspot.com/-XacxR7KN6-Y/TxvAnMm8hgI/AAAAAAAAAgs/ujTYdTcm4OU/s1600/putih.bmp


wahh .. byknye ... pilih pilih ... mcm-mcm warna ada tu ....

selamat menikmati background from me .. :))

Sunday, January 15, 2012

Buat Kotak Di Sidebar

Gadis Si Rama Rama Berceloteh

.....ASSALAMUALAIKUM.....

Ade orang tanya ain mcm mana nak buat kotak dkt sidebar tu


ala .. mcm dkt sidebar blog ain ni .. kn ade kotak wana purple tu ... mcm tu la ..ok .. sini nak ajar ..

:: Design > Page Elements > Add a Gadget > HTML / JavaScript

then, paste kn code dkt bawah ni dkt kotak HTML / JavaScript ok

<div style="background: #D5A8F5 repeat; repeat; padding: 5px; border:3px solid #9900FF; border-top-left-radius: 0px 0px; border-top-right-radius: 0px 0px; border-bottom-left-radius: 0px 0px; border-bottom-right-radius: 0px 0px;"><center></center>
CODE SIDEBAR ::about me, shoutbox, ape2 je la ok
</div>


:: letakkan code sidebar korang tu ye .
:: warna merah tu korang tukarkan dgn warna yg korang nak .
:: code utk warna boleh dptkan di sini

:: lepas tu save la ok
:: done at all


^.^SELAMAT MENCUBA ^.^

Saturday, January 14, 2012

PhotoScape ::Letakkan Tulisan Pada Gambar


Gadis Si Rama Rama Berceloteh

.....ASSALAMUALAIKUM.....

Hye kawan-kawan ...nak belajar lg tak mcm mana nk guna photoscape ???
sekarang ain nak ajr korang mcm mana cara2 nak "letakkan tulisan pada gambar" ...
mesti ade setengah org yg tak tahu tu tertanya-tanya ..."mcm mana nak masukkn tulisan ni ?" btl tk ??? sekarang biar ain ajarkan korang ye .. ikot step di bawah .

First Step ::Letakkan Tulisan Menggunakan Batch Editor

1. bukak photoscape korang tu dan klik pada Batch Editor

2. letakkan foto korang di kotak drop your photo here

Perhatian ::pada sesiapa yg tak tahu Batch Editor tu dkt mana dan cara letakkan gambar tu korang boleh tgk dkt sini



 3.selepas korang dah drop foto korang tu korang klik pada column object

klik utk lebih jelas

4. lepas tu dkt situ ade tulis text kn ??korang tick pada text tu ..then ade keluar tulisan TEXT kn ??nak tukar  perkataan TEXT kepada perkataan korang, korang just double klik je dkt tulisan TEXT tu ok .
bila dah double klik tu akan keluar mcm ni .

nak adjust warna korang boleh la cari dkt situ .. dkt situ semua ade .

5. dah siap taip tulisan korang tu, klik ok .. then, nak save foto korang klik dekat Convert Current Photo then klik Save .


Second Step ::Letakkan Tulisan Menggunakan Editor

1. bukak photoscape dan klik pada Editor [disebelah batch editor]

2. mcm biasa drop photo korang dkt kotak tu ok .

3. klik pada object dan tekan text





4. dah siap letak tulisan ape semua, klik ok ... dan lihat lah hasilnya ..


korang nak tgk tak contoh yg ain edit dekat foto ain ??? mai nak tunjuk

menggunakan first step ::Batch Editor


menggunakan second step ::Editor


itu lah hasilnya ... cantikkn tulisan tu .. contoh lagi mcm dkt header blog ain ni ..guna photoscape jgk tu ... nice nice. suke suke ..


korang tahu tak fungsi2 dlm text tu ?? tak tahu mai nak kasi tahu ..

kotak yg tulis "PEACE YO" tu untuk taip tulisan korang ..


ini utk jenis tullisan, saiz tulisan, warna, rekebentuk tulisan la kiranya ..
vertical or anti-aliasing tu ape ??
vertical ::ubah bentuk tulisan jadi menegak
anti-aliasing ::ain pun tk tahu mcm mana nak kasi tahu korang .. korang just klik je la dkt situ tgk ape jadi dkt tulisan korang tu .


ini utk outline ..outline tu garisan di luar tulisan ..

contoh mcm tulisan ni

korang nampak tak garisan warna hitam dkt luar tulisan tu ?? tu la outline .


shadow ::utk letak bayang-bayang pada tulisan
anchor ::kedudukan tulisan


contoh utk shadow

nampak tak yg warna pink selepas warna hitam tu ??tu la shadow ye kawan-kawan


ok  ..dah puas berceloteh .. tu je la kawan-kawan yg dikasihi .. senang tak ??senang je kn ??? korang tak faham jugak ???sila tinggalkan komen korang .. insyaallah ain akan tlg ye ..


^.^ SELAMAT MENCUBA ^.^


Monday, January 9, 2012

PhotoScape ::Cara Adjust Size Gambar

.....ASSALAMUALAIKUM.....

Siapa yg tak reti gune photoscape utk adjust gambar ?????? sini nak ajar ...
aiyoooo ..senang je meh ...

ikot step ni ok .

1. bukak PhotoScape korang tu . then korang klik pada Batch Editor 

klik utk lebih jelas


2. drop foto yg korang nak dkt drop your photo here mcm contoh dkt bawah di ok





3. now boleh la adjust gambar korang tu mengikot width atau height ok
contoh ::seperti rajah dibawah



4. utk save korang klik pada Convert Current Photo then klik save .. automatik ia akan terus save dkt folder OUTPUT .jgn cari dekat folder lain tau ..takkan jumpe la gambar yg korang edit tu kalau cri dkt folder lain ..


5. tamat


tak faham jgn malu malu utk bertanya ok (:


^-^ SELAMAT MENCUBA ^-^


Cara Nak Tag Ape2 Menggunakan Link

.....ASSALAMUALAIKUM.....

Hye sahabat diluar sana ??sihat tak ??ain di sini tak berapa sihat la .."saya selesema kawan" ... :'(

Lamanya tak buat tutorial.. Sekarang ain nak kongsi dgn korang mcm mana nak "Tag Ape2 Menggunakan Link" Nak tahu tak ??Senang je ni .. Sini sini nak ajarkan ..

Firstly :: Korang taipkan nama/tajuk lagu/ape2 je la ... then korang highlight kan ape yg korang tulis tu mcm contoh dkt bawah ni ye ..

klik pada gambar utk nampak lebih jelas



then :: bila korang dah highlight tu korang klik pada column Link 
contoh seperti rajah dibawah

klik utk lebih jelas


lepas tu :: bila klik je die akan keluar mcm contoh dkt bawah ni .. 
korang ikot step pada rajah dkt bawah ni ye (: ikot arrow tu tau ..

klik pada gambar utk lebih jelas


penutup ::tamat la sudah tutorialnye .... korang bole la save korang punye entri tu dan try klik pada link yg korang buat tu ye .. menjadikan ??? good good

kalau tak faham tanya ok ??? jangan segan2 ..
bak kata pepatah :: "malu bertanya sesat jalan"


^-^ SELAMAT MENCUBA ^-^