Friday, March 9, 2012

Background Di Post Entri Dan Sidebar

...Celoteh Si Budak
09/03/2012 (Jumaat)

Assalamualaikum ..

Hari ni ain nak buat tuto sikit la ...
Jom sama2 ikot tuto ni ye ... tutorial ni for layout template

pergi ke dashboard -> design -> edit html

untuk post entri ::
tekan ctrl F cari kod .post {

dan paste kan kod dibawah ni dkt BAWAH .post {
background-image:url(http://4.bp.blogspot.com/-g4BcJvP1EhA/Tt3Bg0WscXI/AAAAAAAAEQw/K7PVoj8nbxk/s1600/1.png);
padding:0px;
font-size: 95%;
line-height:1.9em;
}

contoh :
.post {
background-image:url(http://4.bp.blogspot.com/-g4BcJvP1EhA/Tt3Bg0WscXI/AAAAAAAAEQw/K7PVoj8nbxk/s1600/1.png);
padding:0px;
font-size: 95%;
line-height:1.9em;
}

untuk sidebar ::
tekan ctrl F cari code .sidebar .widget {

dan pastekan kod dibawah ni dkt BAWAH .sidebar .widget {
background-image:url(http://4.bp.blogspot.com/-g4BcJvP1EhA/Tt3Bg0WscXI/AAAAAAAAEQw/K7PVoj8nbxk/s1600/1.png);
padding:0px;
font-size: 95%;
line-height:1.9em;
}

contoh :
.sidebar .widget {
background-image:url(http://4.bp.blogspot.com/-g4BcJvP1EhA/Tt3Bg0WscXI/AAAAAAAAEQw/K7PVoj8nbxk/s1600/1.png);
padding:0px;
font-size: 95%;
line-height:1.9em; 
}
warna merah tu korang boleh gantikan dengan url background korang sendiri ok .

ok ..siap .. preview dulu ok ... kalau jadi terus save ye ...
selamat mencuba ^^

2 comments:

  1. adeq klo kod h3.post-title { ni ley ke?bab akaq x jmpe kod post {

    untuk sidebar akaq jmpe kod ni h2 {

    ReplyDelete
  2. kalau takde kak tambahkan je kod post { tu dkt atas h3.post-title { tu ye ..

    ReplyDelete

Assalamualaikum ..
Sila Sila Komen ..
Tinggalkan Pesanan Anda ^^
Komen yang murni je OK! ^^