Sunday, October 27, 2013

PhotoScape ::Animated GIF



Gadess.Butterfly
Ahad - 27/10/13
at 4:30 AM

Assalamualaikum !

Lama sudah rasanya tak update tuto. huhu .pepagi ni tetiba teringin pulak nak update. now, aienn nak buat tuto photoscape. "anda pengguna photoscape? tapi tak tahu macam mana nak guna?" boleh ikut INI , INI & tuto yang akan aienn ajar sekarang ni.


Apa itu Animated GIF?
tak tahu? meh nak kasi tahu..

pernah tengok tak pic yang boleh gerak-gerak?
cth macam pic ni.
nampak tak pic ni bergerak? keluar satu demi satu ayat kan? nampak tak? tak nampak? pergi pakai cermin mata lekaih. hehe

ok, now aienn nak ajar korang macam mana nak buat pic bergerak macam tu.

1. Buka photoscape
2. Klik pada Editor
3. Tulis apa-apa yang korang nak tulis.
tulis satu lepas tu save.. tulis, save. tulis, save. cth macam ni.
1
1. Tulis 2. Save
 
 2

 3

 4

 5

ok clear? tak faham boleh tanya ok :)
4. Lepas dah siap semua tu kita pergi ke Animated GIF
5. Buka Animated GIF

6. Drop pic yang korang buat tadi tu satu persatu ikut turutan
Tengok pada "drop pic here", pic tu mengikut turutan pic yang kita buat tu.
Bila dah tengok "hasilnya", puas hati? boleh terus save.

- korang boleh change time or canvas or apa-apa ja untuk change. boleh tengok dekat sidebar belah kanan tu.

ok, dah faham? bagus.... clap ur hand. hehe

that's all. thanks kepada yang sudi nak belajar tu. belajar rajin-rajin tau. huhu

bukan pengguna photoscape? tapi mahu mencuba? boleh tengok tuto INI untuk download photoscape. TQ ALL :)



7 comments:

  1. Hye rakan blogger , ain dtg singgah sini dan komen, singgah lah blog ain
    BLOG AIN DISINI
    follow jugak, NAK LANGSINGKAN BADAN?, KLIK SINI : JOM LANGSING BERSAMA ;)

    ReplyDelete
  2. tak pernah lagi guna photoscape utk buat animated gif ni...dah tau ni..nak cuba buatla..thx kongsi maklumat macam ni..

    ReplyDelete
  3. @Jia Rizaira hehe. sama sama :) sila sila :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum ..
Sila Sila Komen ..
Tinggalkan Pesanan Anda ^^
Komen yang murni je OK! ^^