Sunday, November 11, 2012

Buat Kotak Di Sidebar (Part 2)



Gadess Butterfly
Ahad - 11/11/12
at 5:44 AM

Assalamualaikum .. !

Hai semua .. sebelum ni aienn ada tunjuk cara Buat Kotak Di Sidebar (Part1) .cara Part 1 tu cuma yang ada kod HTML/JavaScript sahaja boleh buat kotak, yang takde kod seperti (Seacrh Box, Followers, dll) tak boleh buat kotak kan .so, now aienn ada cara macam mana nak buat kotak untuk semua sidebar macam aienn ni ..



Semua dah guna New Interface kan? Dashboard semua dah diperbaharu ... ok! ikot tutorial ni ..

1. Log in -> Template -> Edit HTML -> Proceed -> ctrl + F seacrh

.sidebar .widget {

dah jumpa? ok. pastekan kod dibawah ni di bawah .sidebar .widget {

-moz-border-radius-topright:10px;
border-top-right-radius: 10px;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
border-top-left-radius: 10px;
-moz-border-radius-bottomright: 10px;
border-bottom-right-radius: 10px;
-moz-border-radius-bottomleft: 10px;
border-bottom-left-radius: 10px;
border: 3px solid #8E35EF;
margin:0 0 1.5em;
padding:0px 10px 10px 10px;
border-top: 0;
}

color pink tu boleh gantikan dengan kod border yg korang suka . color hijau boleh gantikan dengan dashed/dotted/ridge/groove/inset/outset dan yg warna merah boleh gantikan kod warna korang sendiri .kod warna dekat sini ..


kod border :

-moz-border-radius-bottomright: 50px;
border-bottom-right-radius: 50px;

-moz-border-radius-bottomright: 50px 25px;
border-bottom-right-radius: 50px 25px;

-moz-border-radius-bottomright: 25px 50px;
border-bottom-right-radius: 25px 50px;

-moz-border-radius: 1em 4em 1em 4em;
border-radius: 1em 4em 1em 4em;

-moz-border-radius: 25px 10px / 10px 25px;
border-radius: 25px 10px / 10px 25px;


-moz-border-radius: 35px;
border-radius: 35px;


Dah siap? preview, kalau takde error apa-apa, save ... Selamat Mencuba ^_^



3 comments:

Assalamualaikum ..
Sila Sila Komen ..
Tinggalkan Pesanan Anda ^^
Komen yang murni je OK! ^^