Monday, November 12, 2012

Dapatkan Kod Followers dengan Cara Mudah



Gadess.Butterfly
Isnin - 12/11/12
at 10:00 AM

Assalamualaikum .. !

Alhamdulillah ..akhirnya aienn jumpa juga jalan penyelesaiannya HUHU! sebelum ni nak dapatkan kod followers kena pergi dekat laman web Friend Connect kan? tp now web to dah "Friend Connect will be retired March 1, 2012" so, tak boleh lagi dah nak dapatkan kod followers .now aienn ade caranya ..
Pada pengguna blogskin yang tak tahu macam mana nak dapatkan kod followers untuk letak dekat sidebar korang, boleh ikot cara ini ok :) tapi firstly korang kena save dulu blogskin korang tu takut hilang, tak pun korang boleh copy dan pastekan dekat Notepad ok :) kemudian korang tukarkan Blogskin ke Blogger Template .tak tahu macam mana nak tukar? pergi ke Template dan korang akan nampak button Upgrade Template yang warna oren tu kan? klik situ and done ..

Lepas tu korang pergi dekat Layout > Add a Gadget > Followers > Save (bagi sesiapa yang tak letak followers widget lagi)

Now, ikut tutorial ini dengan teliti ..

1. View Blog > ctrl + U > dan akan keluar Source kan? > ctrl + F seacrh title followers widget korang (cth: My Followers, Followers Terbaik) ikot title followers widget dekat blog korang tau.

2. Scroll ke bawah sampai jumpa kod yang macam ni..

Klik untuk nampak lebih jelas (contoh kod blog aienn)

Pengguna Blogger Template

1. Layout > Add a Gadget > HTML/JavaScript

2. copy kod dibawah ini
<!-- Include the Google Friend Connect javascript library. -->
<script type="text/javascript" src="http://www.google.com/friendconnect/script/friendconnect.js"></script>
<!-- Define the div tag where the gadget will be inserted. -->
<div id="div-GANTIKAN DENGAN KOD ID KORANG" style="width:200px;"></div>
<!-- Render the gadget into a div. -->
<script type="text/javascript">
var skin = {};
skin['FONT_FAMILY'] = 'trebuchet ms,sans-serif';
skin['BORDER_COLOR'] = 'transparent';
skin['ENDCAP_BG_COLOR'] = '#E7A7F7';
skin['ENDCAP_TEXT_COLOR'] = '#ffffff';
skin['ENDCAP_LINK_COLOR'] = '#0000cc';
skin['ALTERNATE_BG_COLOR'] = '#transparent';
skin['CONTENT_BG_COLOR'] = 'transparent';
skin['CONTENT_LINK_COLOR'] = '#0000cc';
skin['CONTENT_TEXT_COLOR'] = '#333333';
skin['CONTENT_SECONDARY_LINK_COLOR'] = '#7777cc';
skin['CONTENT_SECONDARY_TEXT_COLOR'] = '#666666';
skin['CONTENT_HEADLINE_COLOR'] = '#333333';
skin['NUMBER_ROWS'] = '2';
google.friendconnect.container.setParentUrl('/' /* location of rpc_relay.html and canvas.html */);
google.friendconnect.container.renderMembersGadget(
 { id: 'div-GANTIKAN DENGAN KOD ID KORANG',
   site: 'GANTIKAN DENGAN KOD SITE KORANG'  },
  skin);
</script>
3. KOD ID dan KOD SITE korang tengok dekat Source yang korang seacrh tadi .width boleh ubah ikot kesesuaian blog korang, #E7A7F7 boleh gantikan dengan kod warna yang korang suka .

4. Dah siap? Save :)


Pengguna Blogskin

Sekarang boleh tukar balik dari Blogger Template ke Blogskin .tak tahu macam mana nak tukar? korang pergi ke Template > Scroll ke bawah sampai korang jumpa Revert to classic template > Klik dan klik lagi > Done ..

1. Template > ctrl + F seacrh salah satu title sidebar korang (cth: Credit atau lain-lain)

2. copy kod title untuk sidebar korang tu .cth: <div class="tit">Credit</div>  atau <div class="h2">Credit</div> ikut jenis blogskin yang korang guna

3. pastekan kod title tu dimana-mana sidebar yang korang nak . (cth: atas Credit / bawah Tagboard)

4. gantikan title tu ke title lain untuk title followers korang ..

5. dan pastekan kod dibawah ini dibawah kod title korang tu
<!-- Include the Google Friend Connect javascript library. -->
<script type="text/javascript" src="http://www.google.com/friendconnect/script/friendconnect.js"></script>
<!-- Define the div tag where the gadget will be inserted. -->
<div id="div-GANTIKAN DENGAN KOD ID KORANG" style="width:200px;"></div>
<!-- Render the gadget into a div. -->
<script type="text/javascript">
var skin = {};
skin['FONT_FAMILY'] = 'trebuchet ms,sans-serif';
skin['BORDER_COLOR'] = 'transparent';
skin['ENDCAP_BG_COLOR'] = '#E7A7F7';
skin['ENDCAP_TEXT_COLOR'] = '#ffffff';
skin['ENDCAP_LINK_COLOR'] = '#0000cc';
skin['ALTERNATE_BG_COLOR'] = '#transparent';
skin['CONTENT_BG_COLOR'] = 'transparent';
skin['CONTENT_LINK_COLOR'] = '#0000cc';
skin['CONTENT_TEXT_COLOR'] = '#333333';
skin['CONTENT_SECONDARY_LINK_COLOR'] = '#7777cc';
skin['CONTENT_SECONDARY_TEXT_COLOR'] = '#666666';
skin['CONTENT_HEADLINE_COLOR'] = '#333333';
skin['NUMBER_ROWS'] = '2';
google.friendconnect.container.setParentUrl('/' /* location of rpc_relay.html and canvas.html */);
google.friendconnect.container.renderMembersGadget(
 { id: 'div-GANTIKAN DENGAN KOD ID KORANG',
   site: 'GANTIKAN DENGAN KOD SITE KORANG'  },
  skin);
</script>
3. KOD ID dan KOD SITE korang tengok dekat Source yang korang seacrh tadi .width boleh ubah ikot kesesuaian blog korang, #E7A7F7 boleh gantikan dengan kod warna yang korang suka .

4. Dah siap? Preview .dah jadi? Save :)

Faham tak? kalau tak faham korang komen ok :) Selamat Mencuba ^_^


*ramai yang tanya kod id n kod site tu yg mana..ok now saya dah highlight .. hope faham :)



22 comments:

  1. ye, selalu org cari kod tu sbb nak hide kan.he2. mudah.

    em, walaupun google friend connect adalah alternatif pada google+, masih ramai yg x tahu wujudnya google+.

    lalu bagi komen.he2

    ReplyDelete
  2. Wau dah jadila.Terima kasih :)

    ReplyDelete
  3. Saya taktahu la psl kod site tu akak?

    ReplyDelete
  4. kod site nak cari macam mana ya ?

    ReplyDelete
  5. hehe . terima kasih ! dah menjadik ! :)
    hepi! :D

    ReplyDelete
  6. akak.. jadi laa.. thanx :) lama dah sye cari mcmna nak bwt mcm ni. thanx a lot sis! :)

    ReplyDelete
  7. kod site tu yg ade tulis (SITE) ambik yg tu ye :)

    ReplyDelete
  8. ika nak tanye, widget follower tu dah tade kan sekarang nie. nak buat mcm mane ehh ?

    ReplyDelete
  9. thanx cik gadess ! menjadi !

    ReplyDelete
  10. salam kak . mne nak cari ea kod ID dengan kod site tu ?? xfaham .

    ReplyDelete
  11. @Nazwa Nafisha sis dah highlightkan ... tgk lah :)

    ReplyDelete
  12. kat mne upgrade tamplate tu?

    ReplyDelete
  13. Thanks kak jadi pon. :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum ..
Sila Sila Komen ..
Tinggalkan Pesanan Anda ^^
Komen yang murni je OK! ^^